עמותת עולל הוקמה ב1993 בעיר רחובות במטרה לפתח תוכניות ייחודיות לילדים מגיל לידה, הקמת מרכז טיפולי ותוכניות למשפחות ואמהות חד הוריות המתמודדות עם ילדים בעלי מוגבלות פיזית או רגשית. ופיתוח תוכניות מניעה – תינוקות של החיים ואמהות של החיים. התקציב השנתי שלנו הוא כ-6,000,000 ₪ ומורכב בכספי ממשלה ופילנטרופיה.
יזמנו את הקמת תוכנית תינוקות של החיים ואמהות של החיים בעקבות משבר הקורונה אשר שינה מהיסוד את חיינו, וערער את השיגרה שלנו. סגר, בידוד חברתי אמנם מסייעים בשמירה על בריאות שלנו בעת המגפה, אך הובילו והביאו לעלייה בתחושת הבדידות, חרדה בקרב חלקים גדולים בציבור ולאוכלוסיות בסיכון בפרט. הדבר נכון במיוחד למשפחות אשר להם תינוקות בשנתם הראשנה תקופה קריטית להתפתחות תקינה. המשבר החברתי לווה גם במשבר כלכלי . לאור כל זאת הוחלט במסגרת קרן עולל לפתח את התוכנית תינוקות של החיים ואמהות של החיים תוכניות הנותנת מענה הן לצרכים הבסיסיים של התינוק ומענה להתמודדות ההורית. מתוך אמונה שההורה הוא הכלי העיקרי לקידום הילד והתפתחותו בכל ההיבטים.
מטרת התוכנית לתת מענה בשלושה תחומים מרכזיים א- תזונה בריאה לתינוק. ב- הדרכה הורית ג-הכשרה מקצועית. בעיקר לאמהות חד הוריות עם תינוקות בשנה הראשונה לחייהם הנתקלות בקשיים בהורות עקב מצוקה כלכלית ו/או מצבי סיכון. – אמהות של החיים
אנו מאמינים שככל שניתן מענה לאימהות ולתינוקות כבר בשנה הראשונה לחייהם נמנע עיכובים התפתחותיים פיזית ונפשית כאחד, ונמנע צורך בהתערבויות בשלב מאוחר יותר.
מטרת התוכנית
לדאוג לתזונה נכונה בשנה הראשונה של התינוק,
למנוע עיכובים התפתחותיים.
לתת להורים כלים להתבוננות בילדיהם, לראות את התפתחותם, לזהות את צורכיהם ולתת מענה מתאים.
לחזק קשר הורה- תינוק, לחזק את ההורים באשר הם, לתת להם אמונה ותחושת יכולת בקשר לעתיד ילדיהם.
הכשרה תעסוקתית , ההולמת את הצרכים, הכישורים והשאיפות, כבסיס לאיכות חיים של האם והילוד חיזוק הבטחון העצמי והבטחון הכלכלי.
המשפחות מאותרות על ידי שרותי הרווחה בערים בהם אנו עובדים, ומופנים לרכזת התוכנית, מדריכת הורים מוסמכת. רכזת התוכנית יוצרת קשר עם המשפחה ומזמינה אותם למרכזי עולל וביחד עם המשפחה אנו בונים לאמא ולילוד תוכנית התערבות.
מה אנחנו עושים?
במסגרת תינוקות של החיים אנו מחלקים מידי חודש 100 חבילות מזון לתינוקות בשנה הראשונה
כל חבילה מותאמת אישית לצורכי התינוק בהתאם לרגישויות השונות שיכולות להיות לתינוק. החל ממטרנה, סימילק, ואוכל מוצק לשנה הראשונה.
יש לנו קבוצה של כ-800 מתנדבים הבאים מידי חודש למרכזי החלוקה שלנו ומסייעים באריזה, והבאת החבילה לאם הביתה. כאשר המתנדב/ת מעבר להבאת החבילה יוצר קשר עם האם ומשמש לה אוזן קשבת.
הקמנו קבוצה בפייסבוק של 1,400 אמהות ומתנדבות , הקבוצה משמשת כקוצת תמיכה בא האמהות יכולות לשוחח אחת עם השניה. מעבירות מידע וציוד לתינוקות במידת הצורך.
הקמנו פרויקט סבתא מאמצת לכל אם שדכנו סבתא "מאמצת" , המשמשת סבתא לתינוק ועוד דמות משמעותית לאם, הסבתא באה אחת לשבוע יושבת עם האם, משחקת עם התינוק ומאפשרת לאם לשתות כוס קפה בשקט ובנחת. כיום יש לנו כ-100 סבתות.
תוכניות לשנת 2022/3 – הרחבת פרויקט אמהות של החיים
המפגש עם האמהות גרם לנו להבין שבטחון תזונתי אינו מספיק ויש צורך לתת גם בטחון תעסוקתי וכלכלי. נכון להיום בישראל 130,000 משפחות חד הוריות ומהווה 12% מכלל המשפחות בארץ. בראש משפחה חד הורית עומדת,על פי רוב, אישה (88%). כרבע מהן נמצאות במצב של עוני, חרף מאמציהן להתפרנס בכבוד. תכנית אמהות של החיים שמה לה למטרה לסייע למשפחות חד הוריות להיחלץ ממעגל העוני ולהגיע לחיי רווחה וכבוד. אנחנו מאמינים כי השינוי מתחיל בתפיסת המסוגלות, ובאמונה שאפשר לשנות תפיסות, הרגלים, ומסלולי חיים של אנשים רבים על ידי שילובם וקידומם בתחום התעסוקה.
על הפרויקט
אוכלוסיית היעד- נשים חד הוריות המתמודדות עם ילדים בשנה הראשונה לחייהם ו/או נשים עם ילדים עם צרכים מיוחדים פיזי או רגשי.
חזון- ביסוס העצמאות הכלכלית והתעסוקתית של נשים חד הוריות נפגעות אלימות פזית או כלכלית קטיעת מעגל העוני באמצעות הכשרה ותעסוקה.
יעדים ומטרות
נשים תסיימנה את ההכשרה כאשר האופק התעסוקתי שלהן ברור ומעשי.
נשים תסיימנה את ההכשרה והליווי מתוך תחושת מסוגלות, תקווה ואמונה ביכולתן לחולל שינוי אמיתי בחייהן.
בניית תכנית תעסוקתית אישית לכל אישה המשתתפת בתכנית, תוך שיתוף פעולה הדוק בין הגורמים בקהילה הרלונטיים לאישה והאישה עצמה.
מה אנחנו עושים?
מימון הכשרה מקצועית במגוון תחומים בעלות של עד 7,000 ₪ לאם.
ייעוץ והאבחון התעסוקתי כולל עשרה מפגשים, ומשלב בין עבודה קבוצתית לתהליך אישי פרטני.