מרכז מפנה לטיפול, הכשרה ומחקר הוקם ב-1987, מתמחה בטיפול באוטיזם של הינקות עפ"י תכנית ייחודית שפותחה במרכז ומקיפה את המשפחה הגרעינית כולה. במרכז מפנה בראש פינה מטפלים במשפחות עם תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים המאובחנים בספקטרום האוטיזם, או נמצאים בסיכון לאוטיזם, מכל רחבי הארץ והעולם.
הגישה הטיפולית משלבת היבטים רפואיים, פסיכולוגים-חברתיים וסביבתיים ומתמקדת בכל המרכיבים ההתפתחותיים של התינוק באמצעות טיפול במשחק וגרייה סנסורית, על מנת למנף את יכולותיו של התינוק לפתח קשר ותקשורת עם סביבתו. הורים הינם המשאב העיקרי להתפתחות ילדיהם במהלך השלבים המשמעותיים של הינקות, ומעורבים באופן מלא בטיפול.
מסגרת הטיפול כוללת 3 שלבים: 1. טיפול משפחתי מערכתי אינטנסיבי קצר מועד 2. טיפול המשך בבית המשפחה בליווי מטפלים מיומנים 3. שילוב בפעוטון בלווי והדרכה של מרכז מפנה
88.3% מהפעוטות שטופלו במרכז מפנה משולבים באופן מלא במסגרות חינוך רגילות ומתפקדים בחברה.
בצוות מפנה אנשי מקצוע מנוסים בתחומי הרפואה, פסיכולוגיה, פסיכותרפיה, טיפול משפחתי, והתפתחות תינוקות והידרותרפיה, אשר הוכשרו על פי גישת מפנה ורואים בעבודתם שליחות מקצועית ואישית.
מחקר - מרכז מפנה שותף למחקרים בינלאומיים עם מוסדות אקדמיים, ביניהם אוני' בר אילן, אוני' תל אביב, UCLA. בעקבות מחקר פורץ דרך שנערך בשנים 1997-2007 פותח במרכז כלי איתור סממנים מנבאי אוטיזם בתינוקות ©ESPASSI, אשר נלמד ברחבי העולם.
הכשרה - המרכז הקים בשנת 2001 את ביה"ס הראשון להכשרת מטפלים באוניברסיטת בר-אילן המכשיר מטפלים לעבודה בבתי המשפחות בקהילה.
מימון הטיפול - מרכז מפנה מטפל במשפחות מכל מגזרי האוכלוסייה ללא הבדל בין דתות או שכבות סוציו-אקונומיות. תשלומי המשפחות דיפרנציאליים, אחת מאבני היסוד של העמותה הנה שמצב סוציואקונומי לא יהווה חסם בפני משפחה הזקוקה לטיפול. התמיכה הניתנת למשפחות ישראליות מתאפשרת בסיוען של קרן מפנה שוויץ, קרנות בחו"ל ובישראל, חב' טבע ותורמים פרטיים.
מרכזי מפנה בעולם – מרכז ראשון המטפל עפ"י גישת מפנה הוקם בשנת 2010 באוניברסיטת באזל, שוויץ, מרכז נוסף הוקם בפיאטרה ניאמס, רומניה בשנת 2022. כל הצוותים הקליניים מתמחים במרכז מפנה בישראל. המרכזים ממומנים באמצעות משאבים מקומיים של מדינות המקור.
מייסדת ועומדת בראש מרכז מפנה – ד"ר חנה אלונים, מומחית להפרעות התפתחותיות בספקטרום האוטיזם ובריאות הנפש בינקות. חברה בוועדת ההגוי של ICF לנושא האוטיזם בארגון הבריאות העולמי 2016.